ekame.gr

Το Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.μ.Ε.Α. είναι ένα Σωματείο φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό, και τα οικονομικά του στηρίζονται κυρίως στις δωρεές των συνανθρώπων του. Λειτουργεί ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τριάντα (30) άτομα με ειδικές ανάγκες (διαφόρων παθήσεων κινητικών ή νοητικών) και αυτή τη στιγμή υπάρχουν “παιδιά”από 18 χρονών και άνω.

Το Κέντρο είναι στελεχωμένο με δέκα (10) άτομα επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Γυμναστές, καθώς και ειδική Ψυχολόγο για τη συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων).Επίσης εργάζονται σχεδόν καθημερινά και πάρα πολλοί εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (καθηγητές, γυμναστές, μουσικοί, οδοντίατροι, λογιστές, κληρικοί, κα)οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς.

Το καθημερινό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει καθημερινά στις 08:00 και ολοκληρώνεται στις 16:00 περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση των εκπαιδευόμενων σε εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευής κεριών, καρτών, προσκλητηρίων, υφαντών, παλαίωσης εικόνων και γύψινων καθώς και χορό, γυμναστική και θέατρο με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Παράλληλα γίνονται ιδιαίτερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας σε όποια άτομα το έχουν ανάγκη.Η μετακίνηση των εκπαιδευομένων γίνεται με 2 πουλμανάκια 9 θέσεων από τα οποία το ένα είναι ειδικά διαμορφωμένο.

Κανένας εκπαιδευόμενος δεν πληρώνει το παραμικρό για τις υπηρεσίες που δέχεται στο Ε.Κ.Α.ΜΕ., αντιθέτως το Κέντρο προσπαθεί να καλύπτει και επιπλέον ανάγκες των εκπαιδευόμενων και των οικογενειών τους.

Αμέτρητες εκδηλώσεις μουσικό-χορευτικές και θεατρικές έχει παρουσιάσει το Κέντρο στους πολίτες του Αιγίου και της Πάτρας. Πάρα πολλές εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια, μοναστήρια, Προεδρικό Μέγαρο και νησιά έχει πραγματοποιήσει στην πορεία του.

Όλα γίνονται για έναν διπλό λόγο: την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρίες και την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των υπολοίπων ανθρώπων. Ώστε να ζούμε σε μια κοινωνία αποδοχής και αγάπης.
Πριν 20 χρόνια που πρωτοσυστάθηκε ο Σύλλογος από κάποιους γονείς ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σχολείο για τα παιδιά τους. Αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από πολλούς αγώνες χάρη στη συμπαράσταση πολλών επωνύμων και ανωνύμων φίλων.

Τώρα ο στόχος είναι η μετεγκατάστασή μας σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Δηλαδή ενός χώρου αξιοπρεπούς όπου θα μπορούν να διαμένουν όλο το 24ωρο και να υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Να είναι το σπίτι τους!

Είναι πλέον στόχος ζωτικής σημασίας . Από αυτά τα άτομα υπάρχουν «παιδιά» που μένουν μόνα τους (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) επειδή οι γονείς τους έφυγαν από τη ζωή ή φιλοξενούμενα στο σπίτι κάποιου συγγενή και δυστυχώς πολλοί ακόμα γονείς προχωρημένης ηλικίας αγωνιούν για την τύχη των «παιδιών» τους.

Γι’αυτούς τους λόγους έχει ήδη αγοραστεί από το Σύλλογο με τη βοήθεια κάποιων γονιών οικόπεδο 7 στρεμμάτων και έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής του νέου Κέντρου Διημέρευσης για 50 άτομα με αναπηρίες και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Ένα πράγμα μάθαμε εδώ: Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν  προσπαθούν πολλοί γι’αυτό και έτσι πάντα ελπίζουμε.